Dezvoltarea creativității copilului
Auzim și citim tot mai des despre creativitate și inovație la locul de muncă. Aceasta este direcția spre care ne îndreptăm de foarte mulți ani, care face diferența între succes și normă în multe domenii.
Copiii prin creativitate își manifestă independența, își pun amprenta asupra lumii. Creativitatea se cultivă zi de zi, la baza ei stă în primul rând curajul de a încerca. În teoriile actuale creativitatea este considerată „o capacitate complexă şi fundamentală a personalităţii umane care produce ceva nou, original, de valoare şi cu eficienţă ştiinţifică şi socială. Este un rezultat al influenţelor şi relaţiilor factorilor subiectivi şi obiectivi, adică a posibilităţilor persoanei şi a condiţiilor ambientale.”
Creativitatea este un concept care nu se poate preda în mod clasic. Aceasta se deprinde în primul rând prin încercare. Experiențele prin care trece copilul încununează procesul creativ, prin; propriile reacții, stimulii la care sunt expuși și răspunsurile primite. Dacă copilul învață că creativitatea și inovația îl ajută în viața de zi cu zi, va avea mai multă determinare să utilizeze capacitățile creative.
Educația stă la baza dezvoltării armonioase a copilului, fie că ne referim la educația școlară, ori la cea de acasă. Creativitatea ar trebui tratată cu aceeași importanță ca alte aptitudini de bază, cum ar fi scrisul și cititul. Pe lângă experiențele de învățare cognitive care modelează gândirea, limbajul, copiii au nevoie și de experiențe extrasenzoriale și extracorporale. Acestea trebuie antrenate la fel cum antrenăm mintea. Trebuie educată întreaga ființă a copilului spre viitor, de a cultiva speranța, și de a-i ajuta să se bucure de șansele și oportunitățile de învățare de zi cu zi.
Mai jos sunt 8 idei prin care poți sprijini creativitatea copilului tău:
4. Încurajează exprimarea artistică de orice fel. Sprijină manifestarea artistică în orice direcție, cum ar fi cea clasică, desen, poezie, dar care poate fi și în domenii mai puțin artistice, în domeniul mecanic sau electric.
5. Diversifică activitățile zilnice. Pentru că noi gândim prin simțuri, gândim prin mișcare, gândim prin noțiuni abstracte, cuprinde activități cât mai diverse în rutina copilului: ieșiri în natură, teatru, pictură etc. Încurajează-l să încerce și oferă-i instrumentele necesare: instrumente de scris pictat, plastilină, cărți, jucării diverse.
6. Schimbă anumite reguli și permite dezordinea din când în când. Creativitatea prin definiție nu este ordonată, un spațiu mai puțin perfect ajută copilul să se exprime.
7. Folosește diverse trucuri în viața de zi cu zi: oferă-i materiale neconvenționale de lucru, abordează problema diferit, determină-l să vadă situația din mai multe unghiuri, folosește în joc tehnici cum ar fi storytelling, jocul de rol etc.
Bogăția potențialului uman este nemărginită, prin hrănirea creativității copilului îi oferi posibilitatea acestuia de a descoperi, crea și prospera. „Kitul de dezvoltare a vorbirii, imaginației, stimei de sine si inteligenței copilului” al Editurii Instrumente Creative, prin ilustrațiile originale, abordarea holistică și interacțiunea diferitelor categorii de produse cuprinse în acest kit, antrenează simțul estetic și sprijină învățarea și dezvoltarea vorbirii și a creativității, fiind un instrument creativ care poate fi folosit în învățare și joaca de zi cu zi a copilului.